Politico: Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες της Ευρώπης - Τα ελληνικά χωριά-φαντάσματα μετά τον Daniel Ημερομηνία:
Σήμερα 20/9/2025, 13:04 - Εμφανίσεις: 6
Σε ένα στενό διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, ο 51χρονος αγρότης Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου ζει μαζί με τη σύζυγό του, τα δύο τους παιδιά και τη μητέρα του.
Το παλιό του σπίτι στη Μεταμόρφωση είναι πια ακατοίκητο, με τους σοβάδες να έχουν μουχλιάσει και το σημάδι πάνω από την πόρτα να θυμίζει μέχρι πού έφτασε το νερό.
Δεν πρόκειται να επιστρέψουν… Δύο χρόνια έπειτα από την κακοκαιρία Daniel, που μετέτρεψε τα χωράφια σε απέραντες λίμνες, η Μεταμόρφωση είναι ένα από τα δεκάδες χωριά του κάμπου που παραμένουν μισοεγκαταλελειμμένα.
Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες στην Ευρώπη Οι οικογένειες που έφυγαν είναι οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες στην Ευρώπη, γράφει το Politico.
Eκτοπισμένοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, αντιμετωπίζουν πλέον την οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα ενοίκια στις κοντινές πόλεις και μιας γραφειοκρατίας που έχει «παγώσει» τις αποφάσεις για το αν και πού θα ανακατασκευαστούν κοινότητες ολόκληρες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); «Από το σπίτι μας έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι και τα παράθυρα.
Είναι αδύνατο να το ξαναχτίσουμε από το μηδέν», λέει ο κ.
Παπαϊωάννου.
Η οικογένεια ζει σήμερα σε επιδοτούμενο από το κράτος διαμέρισμα, αλλά οι πληρωμές καθυστερούν και η επιδότηση πρόκειται να λήξει.
Η πιθανή παράτασή της παραμένει στο τραπέζι, χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη λύση.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί μετακόμιση σε ασφαλέστερο έδαφος, αλλά δύο χρόνια μετά οι έρευνες παραμένουν ημιτελείς, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Ο Daniel έριξε σε λίγες μόνο ώρες βροχή που αντιστοιχεί σε περισσότερο από ένα χρόνο στην κεντρική Ελλάδαgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Για την 70χρονη Ζωή Παπαϊωάννου, η εγκατάλειψη του τόπου όπου γεννήθηκε αποτελεί έναν αποχωρισμό που δεν ήθελε ποτέ.
«Οι οικογένειες με μικρά παιδιά δεν επιστρέφουν στα χωριά.
Αν ο σύζυγός μου ήταν ζωντανός, θα είχαμε επιστρέψει.
Γεννήθηκα εκεί και θέλω να πεθάνω εκεί.
Αλλά θα ακολουθήσω τα παιδιά μου όπου πάνε», λέει.googletag.cmd.push(function() {...